プンタ・デラ・ドガーナ

ヴェネツィア大運河の入り口突端部分、
17世紀に建てられた税関倉庫の改修である。
世界的なアートコレクターのフランソワ・ピノーと安藤忠雄の
コラボレーションで強い期待感をもって訪れた。
総事業費は2000万ユーロもの大規模改修であるが
それ程手が加えられていないかのように安藤氏特有の
ミニマルなコンクリートが挿入されている。
見下ろす、見上げる、見わたすといった様々な空間のつながりが
アート作品にも影響を与え、 アーティストにとっても刺激のある空間となっている。
その意味でホワイトキューブ型の美術館と一線を画している。
世界中から集められた現代アートも大御所ばかりで見ごたえがある。

 

PUNTA DELLA DOGANA [ Feb 16 2010 by ST ]

 

Punta Della Dogana is an art museum established by renovating customs warehouse which had been built during 17th century at the entrance for the gland canal in Venice.
I visited there with much keen expectation as this museum had been established in collaboration with Mr. Francois Pinault, a world's famous collector of arts, and Mr.Tadao Ando. 
Although total enterprise costed as high as 20,000,000 Euro for this large  scaled renovation, minimal concrete which is peculier to Mr.Ando was put  into the building as if no much works were added.
Such space linkage of various actions as looking up, looking down and looking around is affecting those artworks there and it also provides stimulant space for artists.
In this sense, this museum is clearly different from those art museums of  white cube type.
All of those modern arts collected from all over the world are truly worth while to watch.
神戸大阪設計事務所

前へトップページ次へ | ST | 2010/2/16